Kako da date prave odgovore na problematična pitanja

U potrazi za poslom sasvim sigurno ćete se susresti sa „teškim” pitanjima. Bilo da vam ih postave na intervjuu, ili da se od vas očekuje da na njih odgovorite u okviru prijave za posao, činjenica je da nemate spremne odgovore na ovakva pitanja i da ih se verovatno užasavate svaki put kada tražite posao.

Nakon što ste savladali dva najteža pitanja: „Zašto želite da radite za nas?” i „Zašto treba da Vas zaposlimo?”, evo još nekoliko pitanja koja kandidatima predstavljaju problem i načina na koje možete da odgovorite na njih:

„Ukratko nam predstavite svoje sposobnosti i iskustva koja bi vam pomogla na ovo poziciji.”

Ukoliko nemate nikakvog prethodnog iskustva u datoj oblasti, okrenite situaciju u svoju korist time što ćete pričati o veštinama koje ste prethodno stekli, a koje bi vam mogle biti od koristi na novom radnom mestu.

Na primer: „Iako ranije nisam radio u marketinškoj agenciji, kompanija X je nekoliko puta koristila moje ideje u svojim kampanjama. Na završnoj godini studija moja kampanja je pobedila na konkursu Y kompanije i korišćena je u 10 zemalja u Evropi. Takođe, tokom studija sam dizajnirao nekoliko logoa za različite lokalne firme i na taj način stekao neposredno iskustvo u radu sa klijentima.”

„Opišite nam jednu situaciju u kojoj ste radili pod pritiskom.”

Ovim pitanjem poslodavac želi da mu dokažete da umete da izađete na kraj s obavezama i da se pridržavate zadatih rokova.

Na primer: „Agencija za koju sam radio prethodne dve godine imala je 12 zaposlenih. Svi smo imali mnogo posla i radili smo u timovima kako bismo uspeli da završimo posao pre praznika. Jedne nedelje se četvoro kolega razbolelo i u firmi je nastao haos. Međutim, uspeo sam da smirim i organizujem kolege i ravnomerno raspodelim posao među timovima, tako da smo uspeli sve da završimo kada je i bilo planirano.”

„Šta smatrate svojim najvećim dostignućem?”

Ovim pitanjem poslodavac želi da sazna šta vas motiviše i da li se vaš sistem vrednosti podudara sa onim koji je uspostavljen u kompaniji. Najbolje bi bilo da pričate o nečemu što vam je bilo veoma važno i što nije imalo veze s vašim školovanjem ili čak prethodnim radnim iskustvom.

Na primer: Prošle godine se moja veoma bliska prijateljica ozbiljno razbolela, što mi je veoma teško palo. Iako se nisam bavila sportom još od osnovne škole, odlučila sam da organizujem sportski dan u svom kraju kako bih sakupila deo novca za njenu operaciju. Dobila sam neočekivanu podršku od gradske uprave, ali i velikog broja građana koji su pozitivno reagovali na ovu ideju. Sve je prošlo odlično i sakupili smo oko 30 000 dinara, zbog čega sam bila veoma zadovoljna i ponosna na sebe i svoje sugrađane.