Profesionalno „umrežavanje“

Poznato nam je da je bez efikasne mreže podrške odrastanje veoma teško. Beba ili malo dete zavise od brige i ljubavi roditelja ili staratelja, od njih uče i na bezbedan način upoznaju svet. U periodu odrastanja neophodni su nam prisni prijatelji, kao i osobe u kojima vidimo uzor, da bismo se mogli formirati u zrele osobe uspešno adaptirane na okruženje.

Mreža poznanstava i podrške neophodna je i u izgradnji karijere. Povezivanje sa kolegama iz iste struke, kao i iz povezanih delatnosti, doprinosi sveobuhvatnijem informisanju, usvajanju novih znanja i iskustava, te lakšem obezbeđivanju potrebne profesionalne podrške. Takođe, povećava se dostupnost informacija o otvorenim mogućnostima za zaposlenje, stručnu praksu ili usavršavanje.

Sledećih sedam zlatnih pravila pomoći će vam da započnete sa izgradnjom stabilne i efikasne mreže profesionalnih kontakata:

Istražite

Otkrijte i istražite izvore profesionalnih kontakata. To mogu biti studentska i stručna udruženja, privredne komore, studijske grupe i slično. Pogledajte njihove brošure ili onlajn prezentacije i saznajte koje su aktivnosti u koje se možete uključiti, odnosno kojim događajima možete prisustvovati. Izaberite predavanja, konferencije, seminare, radionice, dane karijere, izložbe ili sajmove koje su u skladu sa vašim interesovanjima i prijavite svoje učešće.

Pripremite se

Pripremite svoje predstavljanje. Uvežbajte način na koji ćete se predstaviti i staviti do znanja ko ste, čime se bavite i šta je vaš konkretan cilj. Pripremite posetnicu (vizit-kartu) sa svojim kontakt podacima, svoj CV ili drugu vrstu dokumenta shodno prilici.

Obratite se

Započnite razgovor. Postavljajte pitanja. Slušajte odgovore, pokažite interesovanje i aktivno učestvujte u razgovoru. Predstavite se i uspostavite kontakt jasno određujući pravac u kojem vidite da bi saradnja u budućnosti mogla da se razvija. Ne ustručavajte se da podelite smisao za humor i optimizam. Ljudi pamte autentične i prijatne sagovornike.

Povežite se na društvenim mrežama

Ako već niste izgradili svoj profil na mreži LinkedIn, pravi je trenutak da to učinite. Upoznavanje i živ razgovor na nekom okupljanju dobar su razlog da se sa sagovornikom povežete i na LinkedIn mreži. U poruci kojom inicirate uspostavljanje kontakta obavezno podsetite sagovornika na vašu nedavnu interakciju, kao i na eventualni predlog ili dogovor koji vam je važan.

Uzvratite

Zapamtite da je umrežavanje dvosmerni proces. Budite pripremljeni da pomognete, da se aktivno uključite, da date svoj doprinos. Umrežavanje je podjednako važno vama i vašim poznanicima. Svaki vaš pozitivan angažman i gest podrške biće vidljiv, zapamćen i cenjen.

Održavajte kontakt

Kontakt koji zanemarite gubi na značaju. Iako je nemoguće održavati aktivan kontakt sa stotinama ljudi, napravite plan koji će vam pomoći u negovanju ključnih poznanstava. Uputite im kompliment, reči podrške, zahvalite se, upitajte ih o njihovim uspesima ili izazovima. Podelite znanje ili savet, napišite i objavite članak.

Otvorite oči za prilike koje se otvaraju

Pratite aktivnosti i objave svojih kontakata na LinkedIn mreži. Pažljivo slušajte na konferencijama, uključujte se u razgovore, budite prisutni. Neminovno je da ćete ovakvim angažovanjem biti izloženi i onim informacijama koje se ne dele širokom auditorijumu. Bićete među prvima koji će saznati za nove koncepte, ideje i mogućnosti.