Potraga za poslom na društvenim mrežama

Društvene mreže su veoma korisne onima koji traže posao ili praksu, pogotovo tokom ili odmah nakon završetka studija.

Ukoliko ste mladi i tražite prvi posao, jedan od prioriteta treba da vam bude slika koju gradite o sebi na internetu. Ukoliko naučite da koristite društvene mreže na pravi način umesto da samo ubijate vreme na Facebook-u, vaša karijera može značajno da napreduje.

Svako može da stvori mrežu korisnih kontakata na Twitter-u i LinkedIn-u. Kada pravite svoj profil na ovim društvenim mrežama, bilo bi dobro da koristite isto korisničko ime i fotografiju. Ukoliko ne želite da koristite svoje ime i prezime, obavezno ih dodajte u opisu ili u zagradi kako ne biste ostali anonimni i zanemareni od strane velikih kompanija koje često traže potencijalne kandidate upravo na ovim društvenim mrežama. Takođe dodajte i grad u kom se nalazite, i naravno vrstu posla za koju ste zainteresovani.

Ukoliko imate interesantan profil na nekoj od mreža kao što su Instagram ili Youtube, povežite ih sa svojim profilima na LinkedIn-u, Twitter-u ili Facebook-u, kako bi potencijalni poslodavac mogao da vidi i vašu kreativnu stranu.

Ako ste jedni od onih koji vole da dele svaki momenat svog života na društvenim mrežama, može doći do problema, jer poslodavac ne želi da zna gde ste sinoć izašli i koliko ste popili. Ali kako da izbalansirate upotrebu društvenih mreža u lične svrhe, a da pritom održite profesionalni imidž koji će privući poslodavca? Odgovor je jednostavan – napravite dva profila. Ako vam Twitter služi kao ventil na kom delite sve i svašta, neka vam taj profil bude privatan, a napravite novi nalog koji će biti dostupan svima i koji ćete koristiti u poslovne svrhe. Isto važi i za Facebook. Na ovim javnim profilima uvek budite oprezni – delite samo primeren i relevantan sadržaj, nemojte koristiti nepristojne reči i naravno, nemojte postavljati ništa što ne biste želeli da vaš poslodavac vidi.

Kako da koristite društvene mreže:

Proverite da li vaš poslovni profil mogu svi da vide. Privatni profili ograničavaju vaše mogućnosti, što bi moglo negativno da utiče na potragu za poslom.

Pratite kompanije koje se bave onim što biste želeli da radite. Redovno pregledajte sadržaj koji postavljaju i delite ono što vam je interesantno. Na taj način ćete se upoznati sa radom određene kompanije, a velike su šanse da među sadržajem koji postavljaju naletite i na oglas za posao.

Uključite se. Postavljajte zanimljiv sadržaj, učestvujte u diskusijama sa ljudima koji se bave vrstom posla za koju ste zainteresovani, i ne zaboravite da lajkujete i delite sadržaje koje postavljaju bitne kompanije koje pratite.