Uložite vreme u aktivnosti kojima podupirete svoju radnu biografiju

Poslodavci su svesni činjenice da je radna biografija ili CV s namerom sačinjen dokument koji navodi istinite ili delimično istinite podatke o obrazovanju, stečenim veštinama i radnom iskustvu kandidata.

Podatke navedene u prijavi za zaposlenje i u pratećim dokumentima poslodavac će proveriti na način koji mu najviše odgovara, na primer u telefonskom razgovoru sa prethodnim poslodavcem, ili pretragom podataka o kandidatu dostupnim na internetu.

Da biste poduprli svoju radnu biografiju i omogućili budućem poslodavcu da na brz i lak način dođe do infirmacija koje vas izdvajaju u odnosu na ostale kandidate, učinite makar jedan od koraka kojim povećavate svoje šanse za zaposlenje:

  1. Obezbedite preporuke

Svaka vaša dosadašnja aktivnost, tokom obrazovanja ili tokom prethodnih profesionalnih angažmana, donela je neki rezultat i doprinela je izgradnji odnosa sa vašim profesorima, mentorima, rukovodiocima i kolegama.

Uložite svoj maksimum u svaki angažman, bilo da je u pitanju studentski projekat, volontiranje, stručna praksa ili zaposlenje. Svi sa kojima stupate u profesionalni kontakt primetiće način na koji demonstrirate svoje znanje, prethodno iskustvo, pristup rešavanju problema, marljivost, prijatnost u ophođenju i entuzijazam. Budite dosledni sebi, ali i svesni da pozitivan doprinos izgradnji odnosa sa kolegama i nadređenima dugoročno utiče na izgradnju karijere kojoj težite.

Obavezno zatražite pisanu preporuku profesora stručnih predmeta, bilo u vidu pisma preporuke ili preporuke na vašem LinkedIn profilu ili drugom relevantnom stručnom onlajn profilu. Takođe, nemojte oklevati da zatražite preporuku po okončanju stručne prakse, volonterskog ili honorarnog angažmana ili radnog odnosa.

Pažljivo odaberite i priložite jednu ili dve preporuke prilikom konkurisanja za radno mesto koje vas interesuje, i dodatno ojačajte svoje predstavljanje budućem poslodavcu.

2. Izgradite svoju onlajn reputaciju

Kreirajte i redovno dopunjujte svoj LinkedIn profil. Neka on pokaže vaš profesionalni napredak. Dodajte svaku novu aktivnost na planu formalnog i neformalnog obrazovanja, zaposlenja i napretka u karijeri, kao i svaki volonterski i honorarni angažman. Opišite svoje učešće u projektima, predstavite radove koje ste objavili, učlanite se u grupe koje pokrivaju vaša profesionalna interesovanja.

Objavljujte relevantne stručne sadržaje, bilo da su u pitanju naučni radovi, novosti iz sveta tehnologije ili organizacione kulture. Započnite svoj blog. Odredite osnovnu oblast koja izaziva vaše veliko profesionalno interesovanje i delite činjenice i svoja razmišljanja.

Pokušajte i sami da se ponašate kao potencijalni poslodavac, pa u polje za pretragu u pretraživaču Google unesite svoje ime, prezime i odrednicu za obrazovanje ili stručni profil i obratite pažnju na rezultate pretrage, njihovu važnost u profesionalnom smislu, kao i redosled kojim se navode. Uložen trud i uporni rad na unapređenju svoje onlajn reputacije u dužem vremenskom periodu, sigurno će vam obezbediti vodeću poziciju prilikom selekcije kandidata prilikom konkurisanja za željeno radno mesto.

3. Budite aktivni u stručnoj zajednici

Osim znanja, iskustva i stečenih veština, poslodavci žele da njihovi budući zaposleni osećaju strast, odnosno da imaju izraženu motivaciju za bavljenje određenim poslom. Kandidat će se istaći u odnosu na sve ostale ukoliko uspe da na poslodavca ostavi utisak u vezi sa entuzijazmom i posvećenošću određenoj temi, oblasti ili aktivnosti.

Ciljano neformalno obrazovanje, volontersko iskustvo, učešće na seminarima i konferencijama, pisanje o relevantnim temama, držanje prezentacija i predavanja, podrška kroz aktivizam, članstvo u uskostručnim kružocima i grupama – sve su ovo nepobitni dokazi da ste posvećeni i spremni na zalaganje u skladu sa svojim interesovanjima.

Nadalje, svaka vaša aktivnost dovešće do stvaranja poznanstava, a širenjem mreže poslovnih kontakata i njenim stalnim održavanjem, stvarate za sebe neprocenjivo vredan kapital, s obzirom da se za osobe sa izgrađenom mrežom poznanstava u profesionalnim krugovima šansa za zaposlenje drastično povećava.