Kako da zadivite potencijalnog poslodavca ako ste sramežljivi?

Ako ste po prirodi sramežljivi, potraga za poslom može biti još teža nego inače. Skromni i sramežljivi ljudi često potcenjuju svoje sposobnosti i veštine, a nekad ih ni ne spomenu, jer im ideja da CV i razgovor za posao treba da predstavljaju reklamu njih samih deluje suviše neprijatno i neprirodno. Međutim, ukoliko ne kažete poslodavcu u čemu ste dobri i šta umete da radite, nećete dobiti posao.

Evo kako da prevaziđete sopstvene barijere i predstavite se poslodavcu u najboljem mogućem svetlu:

Budite svesni svojih jačih strana

Kako bi sebe prikazali na najbolji mogući način, prvo morate da prepoznate sopstvene sposobnosti i veštine. Za početak, obratite pažnju na svakodnevne aktivnosti i sastavite spisak veština koje ste kroz njih razvili. Na fakultetu ste pisali eseje i imali usmene prezentacije? To znači da ste vešti u sferi pisane i verbalne komunikacije. Igrate košarku ili fudbal? Spremni ste na timski rad; ukoliko ste bili kapiten, to znači da umete da organizujete, usmeravate i motivišete druge. Istovremeno ste studirali, imali posao i stizali da izlazite i zabavljate se? Odlično se snalazite kada su vremenski rokovi ograničeni i umete da odredite prioritete.

Takođe, razmislite o svim predmetima koje ste imali na fakultetu i ostalim vannastavnim aktivnostima, kao što su na primer kurs iz prve pomoći ili informatički i jezički kursevi koje ste pohađali, jer oni mogu biti veoma značajni za poslodavca, iako se vama čine usputnim i beznačajnim.

Konačno, ako i dalje niste sigurni da su vaše veštine vredne pomena i da li ih uopšte imate, pitajte člana porodice, prijatelja, profesora, prethodnog poslodavca ili kolegu da vam kažu šta je to u čemu ste dobri.

Promenite način razmišljanja

Ako vam se čini da na razgovoru za posao možete preterati i delovati arogantno ukoliko pričate o svojim sposobnostima, vreme je da promenite način sagledavanja situacije u kojoj se nalazite. Na razgovoru za posao se od vas ne očekuje hvalisanje i razmetanje, već je to prilika da poslodavcu dokažete da treba da zaposli baš vas, a to ćete postići samo ukoliko poslodavcu jasno stavite do znanja zbog čega treba da vas zaposli. Ukoliko ne istaknete ono u čemu ste najbolji i ne pričate o svojim sposobnostima i veštinama, poslodavac neće znati da ih imate, pa će verovatno zaposliti nekog drugog.

Recite da ste dobri u nečemu na indirektan način

Ukoliko vam je suviše neprijatno da kažete „Odlično se snalazim kada su vremenski rokovi ograničeni,” možete da date primer kroz koji ćete pokazati da se odlično snalazite u kratkom vremenskom roku. Možete opisati situaciju na prethodnom radnom mestu u kojoj ste uspeli da se na efikasan način snađete u kratkom vremenskom periodu i postignete određeni cilj. Na taj način ćete reći da ste dobri u nečemu na konkretan, ali manje neprijatan način.