Kako odgovoriti na pitanje „Zašto smatrate da treba da vas zaposlimo?”

Jedno od pitanja kojih se kandidati na razgovoru za posao najviše pribojavaju jeste pitanje „Zašto smatrate da treba da vas zaposlimo?” Istovremeno, ovo je jedno od najvažnijih pitanja na koje poslodavac mora da dobije odgovor kako bi vas uopšte uzeo u razmatranje.

Umesto da se užasavate ovog pitanja i date unapred uvežban, opšti odgovor koji zapravo ništa ne znači, pokušajte da primenite neke od sledećih preporuka i strategija kako biste svojim odgovorom zadivili poslodavca:

Poslužite se opisom radnog mesta

Pažljivo pročitajte opis posla za koji se prijavljujete. Pogledajte koje veštine, sposobnosti i iskustva poslodavac traži, a zatim izaberite dve ili tri u koje ste najsigurniji i koristite ih kao okosnicu svog odgovora.

U većini oglasa biće navedene obavezne i poželjne kvalifikacije, odnosno uslovi. U svom odgovoru fokusirajte se na poželjne kvalifikacije i dodatne uslove koje ispunjavate jer se podrazumeva da je poslodavac iz vašeg CV-ja već utvrdio da ispunjavate osnovne uslove.

Usredsredite se na ono što vi imate da ponudite kompaniji, a ne ona vama

Ovo pitanje vam pruža šansu da poslodavcu predstavite sebe kao rešenje problema. Međutim, vrlo lako možete skrenuti s pravog puta dok odgovarate na ovakvo pitanje i početi da pričate o tome zašto želite da radite za njih – ali time nećete odgovoriti na pitanje. Da ne biste napravili ovakvu grešku, dobro razmislite koje veštine i sposobnosti vas čine jedinstvenim i šta je to što imate da ponudite poslodavcu u cilju unapređenja celokupnog poslovanja kompanije. Ukoliko uspete da ubedite poslodavca da vas zaposli jer ste jedinstveni i inovativni – uspeli ste da odgovorite na pitanje.

Nikada nemojte upoređivati sebe sa ostalim kandidatima

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju kandidati prave, i to iz jednog prostog razloga – ne možete tvrditi da ste brži, bolji, efikasniji ili inteligentniji od ostalih, jer zapravo ne znate kakvi su ostali kandidati. Zbog toga je najsigurnije izbegavati sve vrste poređenja i usmeriti se na priču o sebi kao jedinstvenom kandidatu.

Dajte poslodavcu jasne dokaze za svoje tvrdnje

Iako vam pitanje „Zašto smatrate da treba da vas zaposlimo?” daje šansu da se predstavite poslodavcu u najboljem mogućem svetlu, granica između samopouzdanja i arogancije nije uvek sasvim jasna. Ukoliko uz svaku svoju tvrdnju možete da date i konkretan primer, uspećete da ostanete u zoni samopouzdanja i ne pređete u aroganciju, što će svakako pozitivno uticati na konačan utisak koji ćete ostaviti na poslodavca.

Na primer: „Mislim da treba da me zaposlite jer umem da razmišljanje usmerim izvan postavljenih okvira i da pronalazim kreativna rešenja, što se pokazalo tokom mog angažovanja na projektu A, kao i u organizaciji B gde sam određeni problem rešio na X način, što je bio potpuno nov pristup koji je doneo niz prednosti. ”