Postavite prava pitanja na razgovoru za posao

Iako intervju često može delovati kao saslušanje, njegov smisao je uspostavljanje odnosa sa potencijalnim poslodavcem, pa samim tim njegovu okosnicu čini razgovor. Radoznalost vam može pomoći da se na razgovoru za posao istaknete u odnosu na ostale kandidate, ali i da utvrdite da li je baš taj posao za vas.

Poseban deo intervjua posvećen je vašim pitanjima, i ovaj deo je veoma važan. Kandidati za posao često ne znaju šta smeju, a šta ne smeju da pitaju, pa zbog toga izbegavaju da postavljaju pitanja poslodavcu, što je velika greška. Iako pitanja u vezi sa platom, godišnjim odmorom i ostalim povlasticama treba izbegavati u širokom luku tokom inicijalnog intervjua, postoje i ona – prava – pitanja koja će vam pomoći da ostavite dobar utisak na razgovoru za posao.

Evo nekoliko pitanja koja možete da postavite na intervjuu i budete sigurni da niste pogrešili:

Koji aspekti ovog posla su najprijatniji, a koji manje prijatni?

Ovim pitanjem pokazaćete poslodavcu da vas zanima sa kakvim izazovima ćete se susretati, kako bi se unapred pripremili za ono što vas očekuje ukoliko dobijete posao.

Šta uključuje obuka za ovo radno mesto?

Ukoliko postavite ovakvo pitanje (naravno, samo ukoliko je poslodavac spomenuo početnu ili dodatnu obuku), pokazaćete da ste zainteresovani i spremni da unapredite svoje sposobnosti kako biste bili od što veće koristi poslodavcu.

Na koji način bi se moja uloga ukopila u celokupno poslovanje vaše kompanije?

Ovim pitanjem na suptilan način stavljate poslodavcu do znanja da ste zainteresovani za timski rad i da želite da znate kako bi vaš doprinos uticao na kompaniju u celini.

Možete li mi opisati kakva je radna dinamika u firmi?

Na ovaj način ćete pokazati poslodavcu da ste zainteresovani i da vam se okruženje dopada, pa samim tim želite da znate više o atmosferi i svakodnevici u kancelariji.

Da li imate neke nedoumice u vezi sa mojom podobnošću za ovu poziciju?

Iako ovo pitanje možda deluje suviše smelo, ono vam može pomoći da pokažete poslodavcu da ste spremni na konstruktivnu kritiku. Takođe vam daje priliku da saznate šta poslodavac smatra vašim slabostima i da ga razuverite. Konačno, ovakvo pitanje daje vam mogućnost da još jednom utvrdite zbog čega smatrate da ste baš vi najbolji kandidat i tako ostavite snažan utisak na poslodavca.

I konačno, ukoliko ste sigurni da ste pronašli sve informacije o kompaniji i dobro proučili sve zahteve koje je poslodavac naveo u vezi sa pozicijom na koju ste konkurisali, a nešto vam je i dalje nejasno, nemojte se ustručavati da pitate, ali budite pažljivi – izbegavajte generalna i postavljajte direktna i pažljivo sročena pitanja.