Pet pitanja koja ne treba postaviti na razgovoru za posao

Zadovoljni ste svim odgovorima koje ste dali tokom intervjua. Mislite da je najteži deo prošao, ali on tek dolazi. Sada je red na vas da postavite pitanja, što vam se može činiti nebitnim i sporednim delom intervjua, međutim, poslodavac će vas proceniti upravo na osnovu onoga što vi budete pitali. Vaša pitanja otkrivaju vaše prioritete, pa zbog toga treba da budete vrlo oprezni.

Pet pitanja koja slede treba da izbegavate u širokom luku tokom razgovora za posao:

„Kolika je plata?”

Ukoliko vam je ovo prvi razgovor u datoj firmi ili kompaniji, nemojte spominjati platu, godišnji odmor i druge povlastice. Ukoliko postavite pitanja u vezi sa platom i povlasticama, poslodavcu ćete staviti do znanja da je novac jedino što vas zanima, pa stoga ovakva pitanja ostavite za drugi krug razgovora, kada ostavite dobar utisak na poslodavca i uđete u uži izbor, kada će se ovakva pitanja i očekivati.

„Kada počinjem da radim?”

Ukoliko postavite ovakvo pitanje delovaće kao da se podrazumeva da ćete dobiti posao – što nije tačno. Iako mislite da ste jedini kandidat vredan pažnje, ovako formulisana, pretenciozna pitanja uništiće vaše šanse na intervjuu.

Evo još nekoliko sličnih pitanja koja treba da izbegavate:

„Kako vam se činim u odnosu na ostale kandidate? ”

„Da li dobijam i svoju kancelariju na ovom poslu? ”

„Koliko brzo mogu da dobijem unapređenje/povišicu? ”

„Čime se tačno bavi vaša kompanija?”

Nasuprot verovanju da glupa pitanja ne postoje i da ne možete da pogrešite ukoliko postavite pitanje – ona itekako postoje, a posledice mogu da vas koštaju dobijanja posla. Ukoliko postavite pitanja o kompaniji, pitate čime se oni tačno bave i šta bi se od vas očekivalo ako dobijete posao, poslodavcu ćete pokazati da niste uložili dovoljno vremena i pažnje u pripremu za intervju i da se niste čak ni potrudili da saznate šta je to čime se oni bave. Zbog toga izbegavajte sva pitanja na koja odgovor možete pronaći na internet stranici kompanije.

„Da li ću morati da prođem rutinsku proveru ili test na narkotike? ”

Ako postavite ovakvo pitanje jasno je da ćete delovati sumnjivo i kao da želite nešto da sakrijete od potencijalnog poslodavca. Ukoliko smatrate da postoji nešto što bi moglo zasmetati poslodavcu, bolje je da to odmah otvoreno kažete i dopustite poslodavcu da odluči da li mu to predstavlja problem ili ne.

„Da li ću povremeno moći da radim od kuće?”

Tokom prvog razgovora izbegavajte pitanja koja se tiču uslova na radnom mestu. Isto važi i za vaše dužnosti. Ukoliko biste morali dugo da putujete do posla, možda je moguće da napravite kompromis sa poslodavcem, ali samo ukoliko se ispostavi da ste najbolji kandidat. Ako odmah stavite poslodavcu do znanja da je kompromis jedina opcija, prednost će svakako dobiti kandidati kojima svi uslovi odgovaraju, iako njihove kvalifikacije možda nisu bolje od vaših.