Kako se izboriti sa odbijanjem?

Poslali ste svoj CV, pozvani ste na intervju, pripremili ste se, i nakon intervjua vam se čini da je sve prošlo odlično i da ćete sigurno dobiti posao. Međutim, upravo su vam javili da ipak niste dobili posao, bez daljeg objašnjenja.

Sasvim je očekivano da ćete se nakon ovakve vesti osećati slomljeno i tužno, kao i da vam neće biti jasno šta ste uradili pogrešno i zbog čega niste dobili posao.

Odbijanje od strane potencijalnog poslodavca svakako je veoma teško prihvatiti, ali kada se desi moramo naći načina da se izborimo sa lošim osećanjima i odlučno nastavimo potragu za poslom.

SA ODBIJANJEM SE SUOČAVAJU SVI
Bez obzira na kvalifikacije i obrazovanje, sa odbijanjem se može suočiti bilo ko. Čak i one koji su sada na visokim pozicijama u poznatim i uspešnim kompanijama, ali i same vlasnike tih kompanija, nekada je neko odbio na intervjuu za posao. Bez obzira na to da li ste navikli na odbijanje, ili vam se desilo prvi put, na prvom intervjuu, saznanje da niste dovoljno dobri svaki put je jednako neprijatno. Međutim, iz svakog takvog iskustva može se nešto naučiti, i zbog toga je važno znati kako da se izborimo sa odbijanjem i nastavimo dalje.
Razgovori za posao, kao i sagovornici koji vam na tim razgovorima postavljaju pitanja, po svojoj prirodi nisu savršeni. Isto tako niste savršeni ni vi, pa nemojte odmah misliti da ste nešto pogrešno rekli ili uradili na razgovoru ukoliko ne dobijete posao. Moguće je da je poslodavac imao u vidu određeni tip ličnosti za otvorenu poziciju, da je procenjeno da se vi ne uklapate u taj profil i da zbog toga niste dobili posao. Ali to nije nešto što ste mogli da znate unapred, pa stoga ne treba oko toga da se nervirate. Doći će momenat kada ćete se baš vi uklopiti u profil koji poslodavac traži.

JOŠ UVEK NIJE KASNO
Iako su vam javili da niste dobili posao, i dalje ste sigurni da je intervju prošao veoma dobro. Većina ljudi samo proguta knedlu i nastavi dalje, ali možda i dalje postoji šansa da dobijete taj posao. Ono što možete da učinite u ovakvoj situaciji jeste da pozovete osobu koja je vodila intervju (ili da joj pošaljete e-mejl), kažete da ste oduševljeni kompanijom i pozicijom za koju ste se prijavili i da biste bili veoma zainteresovani za posao ukoliko kandidat za kog su se opredelili ne prihvati ponudu ili ako se otvori slična pozicija u njihovoj kompaniji. Takođe možete jednostavno da ih pitate zbog čega su izabrali drugog kandidata, a ne vas. Iako će kao najčešći razlog navesti nedostatak iskustva, ništa vas ne košta da pitate i saznate na čemu treba da poradite kako biste sledeći put dobili posao.