Ispravite greške u propratnom pismu

Ukoliko ste tek završili fakultet i tražite prvi posao, sigurno želite da ga nađete što pre. Međutim, u moru kandidata koji imaju više radnog iskustva od vas, ovaj zadatak nije lak. Šanse da vas pozovu na intervju značajno će se povećati ukoliko pisanje propratnog pisma shvatite ozbiljno.

Evo najčešćih grešaka koje ste možda napravili i načina na koje ih možete ispraviti, kako biste oduševili poslodavca svojim propratnim pismom:

Predugačko je.
U školi i na fakultetu su nas naučili kako da napišemo esej od 1000 reči kojima kažemo veoma malo. Propratno pismo treba pisati po obrnutom principu – u što manje reči treba reći što više.
Magična formula za pisanje propratnog pisma glasi: kratko, jasno, jednostavno i direktno. Ograničite se na 250 do 300 reči. Sve što vaše propratno pismo treba da sadrži su radno mesto za koju se prijavljujete, zašto smatrate da treba da radite taj posao i kako ćete ga obavljati. Nema potrebe da u propratnom pismu ponavljate sve ono što vaš CV već sadrži.

Suviše je formalno.
Pompezan stil i neprirodno formalan jezik nije privlačan nikome, pa tako ni poslodavcima. Ako koristite preterano formalan jezik u svom propratnom pismu, možete delovati neiskreno, pa čak i pomalo mehanički, umesto da pokažete poslodavcu da ste pristupačni i prijateljski nastrojeni.
Izbacite neprirodne, formalne konstrukcije i koristite samo jednostavne rečenice i neutralan jezik. Na taj način ćete ostaviti utisak pristupačne, originalne i iskrene osobe.

Podcenili ste svoje sposobnosti.
Ukoliko vaše propratno pismo sadrži rečenice kao što su: „Iako verovatno nisam najbolje kvalifikovan kandidat…”, „Siguran sam da se prijavilo mnogo kandidata čije su kvalifikacije bolje od mojih …”, „Ako mi date šansu da Vam dokažem…”, morate ih izbaciti.
Čak i ako smatrate da niste najbolje kvalifikovani, nemojte to reći poslodavcu. Umesto da ističete svoje mane, skoncentrišite se na ono što umete da radite, spomenite samo one kvalifikacije koje imate i koje vas čine podesnim kandidatom.
Delujete sebično.
Najvažnije pravilo pri pisanju propratnog pisma jeste činjenica da ne treba da pišete samo o sebi. Drugim rečima, nemojte pisati o tome kako će rad u datoj kompaniji pomoći vama i vašoj karijeri. Poslodavac to već zna. Ono što ne zna je to kako ćete vi pomoći njemu i njegovoj kompaniji.

Stoga, ono što poslodavac želi da vidi u propratnom pismu je način na koji ćete doprineti njegovom poslovanju. Dobro razmislite koje ste veštine stekli u okviru svog obrazovanja i ranijeg poslovnog iskustva, a koje biste mogli da primenite na novom radnom mestu, i na njih se usredsredite u svom propratnom pismu.