Šta poslodavcima često zasmeta na razgovoru za posao

Pozvani ste na intervju za posao. Uspeli ste u nameri da Vaš CV ostavi dobar utisak, pripremili ste se, savladali tremu i ušli na razgovor. Intervju je počeo, čini vam se da se sve odvija po planu – kad odjednom sve krene nizbrdo. Šta se dogodilo? Verovatno ste nesvesno uradili nešto što je zasmetalo poslodavcu i izazvalo negativnu reakciju.

Obratite pažnju na sledeće savete koji vam mogu pomoći da ostavite dobar utisak i izbegnete odbojnost poslodavca:

Izbegavajte jake parfeme

Vaš omiljeni parfem ne mora da se dopada svima. Svakako da treba da se pojavite na intervjuu čisti i uredni, ali nikako nemojte preterivati s parfemom ili stavljati parfem koji je prejak. Iako ovo nema nikakve veze sa vašim kvalifikacijama i time kako ćete se predstaviti na intervjuu, ukoliko vaš miris izazove mučninu kod poslodavca, sigurno je da nećete dobiti posao.

Obratite pažnju na dužinu svojih odgovora

Podrazumeva se da će vam na intervjuu postavljati pitanja i očekivati da na njih odgovorite. Međutim, to ne znači da na svako pitanje treba da date opširne odgovore i pričate 10 minuta bez prestanka, ali ne znači ni da treba da odgovarate kratkim rečenicama bez ikakvih daljih objašnjenja. Ono što većina poslodavaca očekuje jesu sažeti, ali informativni odgovori, koji sadrže što više relevantnih informacija i što manje okolišanja i nepovezanog blebetanja. Kada odgovarate na pitanje ostanite fokusirani i pokušajte da date odgovor u 2 do 3 minuta.

Takođe, spremite se da postavite bar jedno ili dva pitanja poslodavcu nakon što vas pitaju da li imate vi njih šta da pitate. Ukoliko samo kažete „nemam pitanja” delovaćete nezainteresovano i ostavićete loš utisak.

Gledajte sagovornika u oči

Mnogi ljudi su nervozni i uplašeni na razgovoru za posao, ali gledanje u oči je jedan od najvažnijih vidova neverbalne komunikacije. Dok odgovarate na pitanja, gledajte onoga ko vam ih postavlja u oči. To naravno ne znači da ne smete da skrenete pogled, ali trudite se da onaj s kim razgovarate ima priliku da uhvati vaš pogled jer ćete na taj način delovati samopouzdano i iskreno. Ukoliko vam je jako teško da gledate nekoga u oči dok govorite, pokušajte da ih gledate tačno između očiju, odnosno da gledate „kroz njih” umesto da gledate u zid ili pod.

Izbegavajte poštapalice i sleng

Možda vam ovakav tip neformalnog govora pomaže da se opustite, ali mu nije mesto u profesionalnom okruženju, a pogotovo ne na razgovoru za posao. Da biste ostavili dobar utisak na poslodavca, držite se formalne komunikacije i vokabulara primerenog poslovnom okruženju.