Kako da ostavite dobar utisak na intervjuu

Intervju za posao može biti veoma stresno iskustvo, pogotovo ako ne idete na intervjue često. Iščekivanje je uglavnom teže od samog intervjua, jer unapred znate da ćete se naći u nepoznatoj situaciji u kojoj će se od vas očekivati da zablistate i oduševite potencijalnog poslodavca.

Ne možete predvideti svako pitanje koje će vam biti postavljeno, niti detaljno isplanirati svaki svoj odgovor, ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi ostavili dobar utisak tokom intervjua.

PRIPREMITE SE

Priprema je ključna za samopouzdanje, a samim tim i uspeh. Saznajte sve o kompaniji, radnom mestu za koje se prijavljujete i kvalifikacijama i sposobnostima koje idealan kandidat treba da ima.

Nakon što se stekli uvid u sve bitne aspekte posla za koji se prijavljujete, treba da se pozabavite i okolnostima zbog kojih biste mogli biti pod stresom na dan intervjua. Pored imena i prezimena sagovornika, kao i broja telefona upisanih u imenik mobilnog telefona ili na papirni podsetnik, saznajte i tačnu adresu kompanije, proučite kako da stignete do lokacije, procenite koliko vam vremena treba – i uvek krenite bar 15 minuta ranije u odnosu na procenjeno vreme. Unapred odlučite šta ćete obući i obuti i proverite da li je sve oprano, ispeglano i spremno za nošenje.

OBUCITE SE ELEGANTNO

Za intervju uvek odaberite elegantnu poslovnu odeću. Čak i ako znate da će svi ostali u firmi biti u farmericama i majicama, uz košulju odaberite sako, pantalone ili suknju. Na taj način ćete pokazati poštovanje prema poslodavcu, a kada dobijete posao pridružićete se svojim neformalno obučenim kolegama.

RUKUJTE SE I BUDITE PRISTOJNI

Rukujte se sa sagovornikom u kancelariji poslodavca, kao i sa bilo kim ko vam se predstavi dok ste na intervjuu. Poslodavac vas neće procenjivati samo na osnovu kvalifikacija i prethodnog radnog iskustva, već će želeti da sazna i kakvi ste kao osoba, odnosno da li ćete se uklopiti u kolektiv. Što se tiče toka razgovora, pustite onoga ko vas ispituje da započne i odredi ton, i prilagodite se. Ako razgovor počne ćaskanjem o tome kako ste stigli do njih i da li ste ih lako našli, odgovorite opušteno. Akoto nije slučaj, sedite, nasmešite se, i sačekajte da sagovornik započne razgovor.

PAŽLJIVO SLUŠAJTE PITANJA KOJA VAM POSTAVLJAJU

Usredsredite se na pitanja koja vam postavljaju i nemojte da pripremate odgovor dok slušate pitanje. Nakon što ste čuli pitanje, dajte sebi par sekundi vremena da razmislite o odgovoru i pokušate da ga formulištete u glavi pre nego što odgovorite. Ako niste čuli ili razumeli pitanje, ne ustručavajte se da zamolite da ga ponove ili pojasne.

BUDITE ISKRENI I POZITIVNI

Na svako pitanje odgovorite iskreno. Na svoje vrline i sposobnosti budite ponosni i dok pričate o njima odišite samopouzdanjem. O onome što vam nisu jače strane nemojte lagati jer će poslodavac više ceniti iskrenost i želju da učite nego blefiranje i razmetanje.