Kako da se pripremite za intervju za posao

Mnogima koji traže posao zastrašujuća je i sama pomisao na intervju. Svakako, nije da nema razloga za paniku – od toga šta obući, do razmišljanja o pitanjima koje vam na intervjuu mogu postaviti. Iako ne postoji magična formula koja će pomoći da budete odlični na intervjuu, postoje neke tehnike pomoću kojih ćete, ako ništa drugo, biti veoma dobri.

PRIPREMITE SE ZA INTERVJU

Sastavite listu osnovnih informacija koje želite da kažete svom potencijalnom poslodavcu o sebi. Ovde se misli pre svega na vaše sposobnosti i veštine koje su relevantne za poziciju za koju se prijavljujete, ali i na sve ostalo što bi moglo da vam pomogne da se predstavite poslodavcu u što boljem svetlu. Sastavljanje liste će vam pomoći da ne izostavite nešto veoma bitno, što bi se moglo desiti ukoliko niste dobro razmislili o svemu pre intervjua.

Detaljno istražite informacije o kompaniji u kojoj se prijavljujete za posao. Pronađite njihov vebsajt, profile na društvenim mrežama, članke u medijima napisane o kompaniji, i, ako ste u mogućnosti, razgovarajte sa ljudima koji tamo rade. Što više znate, to bolje.

Budite spremni da postavljate pitanja. Intervju je vid komunikacije koji ide u oba pravca. Pripremite pitanja koja želite da postavite potencijalnom poslodavcu. Na taj način ćete pokazati da ste zainteresovani i motivisani, a i saznaćete više o tome šta se od vas očekuje ukoliko dobijete posao. Međutim, na prvom intervjuu izbegavajte pitanja u vezi sa visinom plate ili dužinom trajanja godišnjeg odmora.

UVEŽBAJTE SVOJE PREDSTAVLJANJE

Vežbajte pričanje o svojim veštinama, radnom iskustvu i zainteresovanosti za posao za koji se prijavljujete. Što više budete vežbali, biće vam sve prijatnije da pričate o tome, a samim tim ćete biti opušteniji na intervjuu.

Pokušajte da vežbate svoj govor pred ogledalom. Iako vam može delovati poprilično neprijatno, ova strategija će vam pomoći da postanete svesni svoje gestikulacije i načina na koji govorite. Takođe obratite pažnu i na brzinu i jasnoću svog govora.

PREDSTAVITE SE

Važno je da budete svesni toga da uspeh na intervjuu ne zavisi samo od vaših odgovora na pitanja. Uz način na koji ćete sebe predstaviti verbalno, vaš stav i govor tela takođe su veoma bitni.

Kada se upoznajete sa osobom koja će vas intervjuisati, nasmejte se i obavezno se rukujte.

Tokom razgovora blago se nagnite ka onome ko vam postavlja pitanja. Na taj način ćete delovati skoncentrisano i zainteresovano. Izbegavajte prekrštanje ruku i ostale poze u kojima možete delovati nezainteresovano ili neprijateljski nastrojeno.

Gledajte onoga ko vam postavlja pitanja u oči jer ćete tako odisati samopouzdanjem (iako možda paničite u sebi) i lakše se povezati sa osobom sa kojom razgovarate.

Pre nego što odgovorite na pitanje, razmislite. Pazite da ne napravite predugačku pauzu između pitanja i odgovora kako bi izbegli neprijatnu tišinu, ali dajte sebi par sekundi da sastavite odgovor u glavi pre nego što počnete da pričate.