Kako savladati tremu pred intervju

Trema pred intervju za posao je veoma česta pojava. Bilo da ste samo blago nervozni ili veoma anksiozni, ovi saveti će vam pomoći da prevaziđete tremu i budete veoma uspešni na intervjuu.

PRE INTERVJUA

Pre svega, pripremite se. Ovo nije ništa novo. Dobra priprema je najbolji način da budete uspešni na intervjuu za posao, a može vam i pomoći da se opustite. Priprema podrazumeva detaljno istraživanje kompanije, detaljno istraživanje posla za koji se prijavljujete i svega što ta pozicija podrazumeva, kao i detaljno istraživanje toga koje sposobnosti i kvalifikacije potencijalni poslodavac traži.

Pokušajte da vizualizujete intervju. Zamislite scenu svog intervjua, fokusirajte se na to kako ste smireni i samopouzdani dok odgovarate na pitanja. Zamislite i svoje putovanje kući nakon intervjua i osećaj zadovoljstva.

TOKOM INTERVJUA

Pre početka intervjua, pronađite neko mirno mesto i na trenutak se fokusirajte na sebe. Zatvorite oči, ispravite se, duboko dišite – uostalom, sami najbolje znate šta je ono što vam pomaže da se smirite.

Odišite samopouzdanjem. Šta ako se tresete, mumlate, dlanovi vam se znoje i misli su vam pomućene? Pretvarajte se. Iako vam se sve ovo dešava, ne dajte da onaj ko vas intervjuiše to primeti, jer što se duže pretvarate da ste samopouzdana i samouverena osoba, pre ćete takvi i postati.

Nemojte posustati. Iskoristite svu svoju snagu volje da istrajete. Iako vas panika obuzme, savladajte je tako što ćete nastaviti da pričate. Onaj ko vam postavlja pitanja navikao je na tremu i zna kako ona utiče na čitav tok intervjua. Budite istrajni, jer kako vreme prolazi i što više pričate, to ćete postajati opušteniji i smireniji.

Budite svesni svog govora tela i gestikulacije. Nemojte se vrpoljiti, lupkati nogama ili rukama i slično. Sedite mirno, ispravite se i gestikulaciju koristite umereno.

POSLE INTERVJUA

Uspeli ste! A sada duboko udahnite i opustite se. Imali ste pred sobom veoma zahtevan izazov i uspeli ste da ga savladate. Počastite se, uradite šta god treba da se vratite u ravnotežu – zaslužili ste.

Nemojte razmišljati o tome gde ste možda pogrešili ili šta ste mogli drugačije reći ili uraditi. Ukoliko se neprestano budete preispitivali, postajaćete sve nervozniji, što će negativno uticati i na svaki vaš sledeći intervju.

Dobili posao ili ne, tražite povratnu informaciju od poslodavca. Ona vam može pomoći da budete bolji svaki sledeći put.

Nemojte gubiti volju ni ako niste dobili posao. Svaki sledeći intervju biće manje zastrašujuć od prethodnog. Intervjui će vam postati poznati i počećete da se navikavate na ovaj tip situacije, a samim tim bićete sve manje uplašeni i sve uspešniji.