Osnovne vrste CV-ja

Postoje tri osnovne vrste CV-ja: hronološki, funkcijski, i kombinovani, hronološko-funkcijski CV.

  1. HRONOLOŠKI – Hronološki organizovan CV podrazumeva tradicionalnu strukturu. Odeljak posvećen radnom iskustvu je okosnica ovog tipa CV-ja. Svaki, ili bar poslednjih nekoliko poslova opisani su detaljnije. Ovako organizovan CV pogodan je, pre svega, ukoliko želite da ostanete u istom sektoru u okviru kog trenutno radite, a pogotovo ako se radi o veoma konzervativnim delatnostima, kao što je recimo pravo.

 

Iz ovakvog CV-ja jasno se vidi šta ste radili na kom radnom mestu. Ukoliko je neki Vaš prethodni poslodavac veoma cenjen u svom polju, možete to istaći kako bi impresionirali potencijalnog poslodavca. Međutim, ovako organizovan CV ne ostavlja prostora da naglasite sve svoje veštine, odnosno ono po čemu se značajno ističete. Zbog toga se ovakav format CV-ja ne preporučuje onima koji žele da potpuno promene svoju karijeru.

 

  1. FUNKCIJSKI – Ovaj tip CV-ja ističe Vaše veštine, sposobnosti i dostignuća od samog početka. Na taj način, poslodavac jasno vidi šta je ono što imate da ponudite, umesto da čita opis svakog prethodnog posla kako bi došao do te informacije. Ovakva organizacija omogućava da svoj CV usmerite ka novom polju ili u novom pravcu, tako što svoje veštine i kvalifikacije koje ste stekli na pretodnim poslovima stavljate u prvi plan, dok imena kompanija za koje ste radili i Vaša zvanja (bez dodatnih opisa) ostaju u drugom planu.

 

Ovako organizovan CV pogodan je, pre svega, za one koji žele da promene tok svoje karijere, sektor u kom trenutno rade, ili za one koji u okviru svog polja specijalizacije imaju velik broj različitih veština i iskustava. Ovaj tip CV-ja odgovaraće i studentima koji imaju skromno ili nikakvo radno iskustvo, jer je fokus na veštinama i dostignućima, odnosno onome što imate da ponudite potencijalnom poslodavcu. Jedna od mana funkcijskog CV-ja je to što poslodavac neće znati šta ste tačno radili na prethodnim poslovima, što nekim poslodavcima, čije procedure podrazumevaju određena pravila, može predstavljati problem.

 

  1. KOMBINOVANI – Hronološko-funkcijski CV uključuje segmente kako hronološkog, tako i funkcijskog tipa CV-ja. Može da se sastoji od uvoda koji sadrži vaše veštine, kvalifikacije i dostignuća, iza kojeg sledi kraći odeljak u kom su navedeni prethodni poslovi. Druga mogućnost je klasična hronološka struktura, ali sa navedenim veštinama i dostignućima ispod opisa svakog posla koji ste radili.        

 

Ovakav CV kombinuje ono najbolje od obe prethodno opisane vrste CV-ja, izbegavajući pritom njihove negativne strane.  Potencijalna mana jeste to što ovakav CV može biti veoma dugačak i sadržati neželjena ponavljanja.