Ne dozvolite da vaš CV završi u kanti za smeće

Možda ste baš vi savršen kandidat za posao, ali poslodavac to neće ni primetiti ukoliko odbaci vaš CV čim baci pogled na njega.

Opšte je poznato da su gramatičke greške i greške u kucanju ono što vaš CV odmah šalje u kantu za smeće. Ali, postoji li još nešto što ne radite kako treba kada pišete svoj CV?

Evo najčešćih grešaka koje kandidati nesvesno prave u svom CV-ju:

Loše formatiranje

Neujednačena veličina slova, dupli razmaci i loša poravnanja čine da vaš CV deluje neuredno i neorganizovano. Posvetite malo vremena formatiranju svog CV-ja kada unesete sve bitne informacije – proverite da li je veličina slova ista u svim naslovima i paragrafima, da li ste stavili razmak između svakog paragrafa, i da li, kada samo bacite pogled na svoj CV, sve izgleda uredno, jasno i smisleno organizovano.

Još jedna stvar koju treba da izbegavate su neuobičajeni fontovi, kao i kombinovanje više od dva različita fonta. Kada birate font za vaš CV, držite se standardnih, uobičajeno korišćenih fontova kao što su, na primer, Calibri, Arial ili Times New Roman. Takođe, preporučljivo je da koristite bold i italic stilove u okviru fonta koji ste izabrali da bi istakli naslove, podnaslove i bitne informacije.

Neprofesionalni detalji

Za koji god tip posla konkurišete, uvek treba da delujete zrelo i profesionalno. Vaš CV je ono što treba da ostavi dobar prvi utisak na potencijalnog poslodavca, pa stoga i on treba da deluje zrelo i profesionalno. Zbog toga nemojte stavljati slike (izuzev vaše fotografije) u CV, i držite se klasične kombinacije boja (crna slova na belom papiru) uz eventualni dodatak još jedne ili dve boje za detalje, ali nikako nemojte preterivati.

CV po šablonu

Ukoliko pišete svoj prvi CV, podrazumeva se da ćete pronaći nekoliko šablonskih verzija na internetu i po uzoru na njih sastaviti svoj CV. Međutim, pre nego što počnete slepo da pratite šablon, razmislite o tome šta zahteva svaki posao za koji se prijavljujete. Ukoliko je vaše obrazovanje relevantnije od radnog iskustva, stavite ga na početak, iako je struktura u šablonu možda drugačija. Prilagodite svoj CV svakom pojedinačnom poslu za koji se prijavljujete – reorganizujte informacije, oduzmite ili dadajte relevantne podatke, istaknite ono što je najvažnije. Ukoliko poslodavac primeti da svoj CV niste prilagodili poslu za koji se prijavljutete, neće ga ni pročitati do kraja.

Propratno pismo

Ukoliko ne pošaljete propratno, odnosno motivaciono pismo uz svoj CV, velike su šanse da vaš CV neće biti uzet u razmatranje. Iako u oglasu možda ne piše da treba poslati propratno pismo, podrazumeva se da ga poslodavac očekuje, a sve i da zaista nije neophodno, ne možete pogrešiti ako ga ipak pošaljete.