Na šta treba obratiti pažnju pri pisanju CV-ja

Istraživanja su pokazala da, u proseku, samo jedan od dvesto prijavljenih kandidata bude pozvan na razgovor. To znači da od dve stotine CV-ja, samo jedan uspe da privuče pažnju poslodavca. Od ogromnog broja pristiglih CV-ja, poslodavac će zaista pročitati samo onih nekoliko koji privuku pažnju na prvi pogled, dok ostale neće ni razmatrati. Oni koji privuku pažnju su uglavnom pregledni i jednostavni, sastavljeni tako da poslodavac u prvih deset sekundi može da prepozna potencijal kandidata.

Kako se tržište neprestano razvija, tako se i standardni format CV-ja menja svakih par godina. Danas CV predstavlja najčešće jednostranu, formatiranu i brendiranu reklamu onoga ko se prijavljuje za posao.

Bilo da ste odlučili da promenite posao ili krenete potpuno drugim putem u odnosu na ono čime se trenutno bavite, ili ste mlada osoba koja tek počinje da traži posao, veoma je bitno da se vaš CV ne izgubi među stotinama drugih. Uz malo kreativnosti, vaš CV može postati najbolja reklama onoga po čemu se razlikujete od ostalih, odnosno onoga što vas čini najboljim mogućim kandidatom.

Evo na šta treba da obratite pažnju pri pisanju CV-ja:

SVRHA – Pre nego što počnete da pišete svoj CV razmislite o tome zbog čega ga pišete. Svrha CV-ja je da budete pozvani na razgovor i uzeti u dalje razmatranje. Ako imate ovo na umu dok pišete CV, velike su šanse da ćete ga dobro napisati. Takođe, razmislite o tome šta poslodavac traži i na koji način možete da doprinesete njegovom poslovanju.

GREŠKE – Ono zbog čega će vaš CV odmah biti odbačen su greške. Obratite pažnju na pravopis, gramatiku i greške u kucanju. Pročitajte i proverite svoj CV i dajte nekom drugom da ga pregleda dok ne budete sigurni da nema nikakvih grešaka.

RASPORED INFORMACIJA – Standardni format CV-ja i dalje važi. Informacije treba rasporediti tako da su one najvažnije i najrelevantnije na početku, a one manje važne na kraju. Ovakvim rasporedom ćete privući pažnju čitaoca, što je i poenta CV-ja.

FORMAT – CV odštampan na papiru uskoro će postati stvar prošlosti. U doba kada se poslovi traže na internetu, podrazumeva se da i svoj CV imate u digitalnom formatu. Ono što je važno jeste da svoj CV prebacite i u PDF format kako bi poslodavac mogao da ga vidi baš onako kako ste ga formatirali.

BOJA – Iako je CV uglavnom beo papir sa crnim slovima, nije zabranjeno uneti malo boje kako biste istakli najvažnije delove i kako bi se vaš CV razlikovao od ostalih. Međutim, ni u kom slučaju ne treba preterivati kako ne biste delovali neprofesionalno.