Kako da na jednostavan način pronađete savršen posao

Bilo da tražite prvi posao ili težite potpunoj promeni karijere, početak potrage za poslom često deluje obeshrabrujuće, pogotovo u doba kada se poslovi uglavnom traže putem interneta. U moru različitih internet stranica, platformi i servisa za zapošljavanje teško je odlučiti odakle je najbolje početi.

Evo nekoliko saveta koji će vašu potragu učiniti efikasnijom i bržom, kako ne biste više gubili vreme i besciljno lutali internetom tražeći posao:

Budite svesni svojih ciljeva pre nego što krenete u potragu za poslom

Tražite bolje plaćenu poziciju ili veći obim odgovornosti? Želite da radite za drugu kompaniju? Ili želite da potpuno promenite oblast u kojoj radite? Šta god da tražite – budite svesni toga. Čak i ako ste nezaposleni, odredite neke ciljeve kako biste imali odakle da počnete svoju potragu za savršenim poslom.

Doterajte svoj CV

Vaš CV treba da bude sažet, kratak i jednostavan. Izbacite iz njega sve nepotrebne reči i fraze koje služe samo da popune prostor. Formatirajte ga pravilno i proverite da li ste ispravili sve greške i dodali nove podatke, odnosno obrisali ono što više nije relevantno.

Ažurirajte svoj profil na LinkedIn-u

U poslednjih nekoliko godina mreža LinkedIn postala je neizostavan element u potrazi za poslom. Ukoliko nemate profil na ovoj društvenoj mreži, obavezno ga napravite, popunite sva polja i postavite fotografiju na kojoj izgledate profesionalno. Uz LinkedIn, pregledajte i svoje profile na ostalim društvenim mrežama i proverite da li ste uklonili sav sadržaj koji ne želite da vaš potencijalni poslodavac vidi.

Izdvojite vreme za traženje posla

Bilo da ste trenutno zaposleni i nezadovoljni ili nezaposleni, treba da izdvojite određeno vreme svakog dana ili nekoliko puta nedeljno koje ćete posvetiti traženju novog posla. Kako biste bili uspešni u potrazi za poslom, morate uložiti određeno vreme i napor, umesto da samo pogledate par oglasa jednom nedeljno i odustanete jer vam ništa ne odgovara. Gledajte na potragu za poslom kao na jednu vrstu posla i ne zaboravite na krajnji cilj – nalaženje idealnog posla u kom ćete uživati.

Ne odustajte

Potraga za poslom može biti veoma naporna i obeshrabrujuća ukoliko u početku ne uspete da nađete nešto što vam odgovara, ili ukoliko se prijavljujete na velik broj oglasa, ali ne dobijate odgovore. Umesto da se nervirate oko nečega što niste postigli, pokušajte da razmišljate pozitivno i usredsredite se na to koliko ste vremena uložili u potragu za poslom i razmislite o tome kako bi mogli da budete uspešniji. Ukoliko vam se čini da ništa ne uspeva, napravite pauzu, ponovo razmislite o svojim ciljevima, još jednom pregledajte i doterajte svoj CV, ponovo ažurirajte svoje profile na društvenim mrežama i pokušajte opet.